Scenario’s schrijven (deel 1): De basis van een goed verhaal!

Tijd voor een update! Ik heb nu enkele lessen van “Aaron Sorkin’s Masterclass” gedaan. Het blijft kunst- en vliegwerk, maar ik hoop hier en daar al iets te hebben bijgeleerd.

Beginnen bij het begin zou ik zeggen.

Hoe weet je of je een goed verhaal hebt?

Mij lijkt het vooral belangrijk dat je er zelf in gelooft. Een goed scenario schrijven vergt veel werk,
heel veel werk, (en waarschijnlijk enkele uren van insomnia 😂 ) dus bespaar jezelf de moeite en stel de vraag:
Wat vind ik er van?“.

Ok, jij vindt het goed. Maar,…

Wat gaan andere mensen er van vinden?

Over smaak valt niet te twisten.  Neem bijvoorbeeld een chef-kok. Een chef-kok weet dat zijn gerecht goed is! Dit wil echter niet zeggen dat het gerecht smaakt voor persoon “a” of “b”. Misschien heeft “c” wel juist zijn tanden gepoetst en is er die overheersende tandpasta smaak die roet in het eten gooit. Dit geldt ook bij het schrijven van een goed scenario. Je weet vooraf nooit hoe het onthaald gaat worden. Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen die je kan volgen als ruggengraat voor een goed verhaal.

De ruggengraat van een goed verhaal!

Laat me eerst en vooral benadrukken dat ik bewust het woord richtlijn of (basis)principe gebruik en niet het woord regel. Regels zijn er niet wanneer je een verhaal creëert. Bij het schrijven van een verhaal moet je één worden met je personage en bedolven worden in de wereld (setting) waarover je schrijft. Dit zou haast onmogelijk worden wanneer we ons verplicht aan een hoop regels moesten houden.

Je zou kunnen zeggen mijn favoriete regisseur of scenarioschrijver heeft het zo gedaan, dat ga ik nu ook eens proberen. Niets mis mee toch? Neen absoluut niet, maar probeer dan wel meer over te houden dan een afkooksel van een meesterlijk recept!

Hoe bizar, grappig, duister of speels jouw manier van schrijven ook is, vecht er niet tegen. Misschien ben jij wel de trendsetter van een heel nieuw genre.

Even terug naar de beeldspraak van onze bevriende chef-kok, je kan leren hoe je een stuk vlees bakt. Half doorbakken is half doorbakken maar voeg er dan wel je eigen geheime kruidenmix aan toe!

 

Intentie en obstakel.

Stilaan tijd voor het hoofdgerecht, wat is die fameuze ruggengraat van een goed verhaal?
Het principe van Intentie en obstakel!

(wordt ook “conflict” genoemd)

Om dit uit te leggen had Aaron een zeer goed voorbeeld:

“Je bent vorige week met een aantal vrienden op vrijgezellenweekend geweest. Jullie hebben zo gelachen met alles wat jullie hebben uitgespookt, en zo veel plezier gemaakt in de wagen, dat je zou kunnen denken: “Als ik alles nu eens neerschrijf en ik verander de namen dan heb ik toch een meesterlijk recept voor een hilarische film!?”

 

Desondanks dat jij en je vrienden, naar alle waarschijnlijkheid, op de grond zullen liggen kronkelen van het lachen, zal het voor andere niet meer zijn dan een verzameling van leuke anekdotes.” Waarom? Je hebt een intentie en een setting. Maar je hebt geen obstakel!

Laten we nu een obstakel toevoegen aan het vorige verhaal:

“Nogmaals ben je op vrijgezellenweekend met je vrienden. Nog half dronken zitten jullie in de auto op weg naar huis. Nu is de trouw al morgen, er mag dus absoluut niets fout lopen of jullie komen te laat.

Uiteraard valt er onderweg heel wat tegen, het wordt een race tegen de klok.

 

Als je dit nu zachtjes laat pruttelen op een laag vuurtje en je voegt jouw geheime mix van eerste hand ervaringen toe, dan heb je een leuk recept voor een hilarische film.

Maar waarom niet een stapje verder gaan? Laten we van dat leuk recept een top gerechtje maken!

Druk uitoefenen op je obstakel!

 

 

In het echte leven moeten we dagelijks obstakels overwinnen. Er zijn er kleintjes: “Opstaan na de derde keer snoezen.”, maar ook grote: “Je rekeningen betalen desondanks je ontslagen werd.”

Het zijn die herkenbare situaties die onze interesse opwekken in een verhaal. We stellen onszelf in de plaats van het personage en vragen ons af, hoe hij of zij, deze gaat overwinnen.

Uiteraard kennen we als kijker voor veel obstakels een oplossing. Dit is de reden dat we als filmmaker ons uiterste best moeten doen om het obstakel zo onoverwinbaar mogelijk te maken. Laat ons zeggen

Hoe doen we dit? Door druk uit te oefenen op ons obstakel!

We nemen het vrijgezellenweekend er nog eens bij:

“Voor de derde maal ben je op vrijgezellenweekend voor de trouw van je beste maat. Zoals eerder gezegd wordt het een halfdronken race tegen de klok om tijdig aan te komen. Echter bestaat er iemand die er alle baat bij heeft dat het opzet mislukt. Jack Saw, de stalkerige ex van je aanstaande vrouw, zal alles in zijn macht doen om jullie tegen te houden!”

Kanttekening

Als laatste zou ik graag het een en ander nuanceren.

Neem het woord obstakel niet te letterlijk. Een obstakel hoeft niet altijd een fysieke vorm aan te nemen. Een innerlijke strijd van een personage is even goed als een schurk die verslagen moet worden. Indien mogelijk zou ik zelfs trachten beide te combineren. Een kort voorbeeld: “Een personage dat eerst zijn innerlijke duivel moet verjagen, alvorens hij kan slagen in zijn opzet.”

Moet het obstakel duidelijk zijn en overwonnen worden? Neen dit hoeft niet. Er zijn filmmakers die er mee weg komen. Echter is dit zeer moeilijk, de kijker is zo gewend op beide vragen een antwoord te krijgen dat je ze omver zal moeten blazen met de rest van je verhaal.

(In Europa is dit iets makkelijker dan in Amerika een goed voorbeeld hier van is: “The Loft van Erik Van Looy)

Cursus scenario’s schrijven deel 2

In het volgende deel gaan we het hebben over: “begin vroeg, eindig laat.”

Het wordt een korte les over wanneer je best je intentie en obstakel introduceert.

Vergeet zeker niet onderaan in te tekenen op de blog als je een berichtje wil krijgen over nieuwe delen in dit geweldige verhaal! 😉

En voel je vrij om jou bedenkingen en vragen hier te posten. Ik hoor graag je mening!

 

Groetjes Raf.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.