Scenario’s schrijven introductie

Zelf een scenario schrijven, makkelijker gezegd dan gedaan!

Zoals velen onder ons ben ik geïntrigeerd door film. Mijn grootse droom: “ooit een echte film maken!”    (al is het maar een kortfilm)

Ontelbaar veel keren ben ik met volle moed begonnen. Surprise, surprise het blijkt moeilijker te zijn dan het lijkt!

Zijn er mensen die zomaar de nieuwe Block Buster schrijven? Hoogstwaarschijnlijk! Maar wees gerust, die kans is kleiner dan het winnen van de loterij.

“Robert mckee” een grote naam als het op scenario’s schrijven aankomt, vergelijkt het schrijven van een scenario met het componeren van een symfonie:

If your dream were to compose music, would you say to yourself
“I’ve heard a lot of symphonies … I can also play the piano …
I think I’ll knock one out this weekend”?

Robert mckee

Nog niet zo een slechte vergelijking als je het mij vraagt! NEE DUS!

 Het struikelblok!

Bij mij gebeurd(e) meestal één van volgende drie scenario’s:

  • Optie 1: Er schiet me een “geweldig” nieuw idee te binnen, meteen neem ik een blad want ik zou eens iets kunnen vergeten! Vol enthousiast begin ik te schrijven. De woorden komen sneller als ik voor mogelijk hield, regels van “onleesbaar” schrift verschijnen uit het niets. Dit wordt het, eindelijk! Helaas, zo snel als ze verschenen, zijn zo ook weer verdwenen. Hoe lang ik ook wacht, er komt niets meer.
  • Optie 2: Weer schiet er mij een “geweldig” nieuw idee te binnen, meteen neem ik men laptop want de klote pen is nergens te vinden. Ik negeer de vele rode lijnen van de spellingscontrole en maak dat men nieuw idee neer-getypt is. Wanneer de stormvloed aan woorden is opgehouden, lees ik ze door. Zalig dit is het, eindelijk! De volgende dag, nog steeds dolenthousiast, doe ik verder. De ideeën blijven komen, het ene na het andere schiet me te binnen, I’m on the roll! Fier als een gieter, laat ik mijn vriendin het verhaal lezen. Als reactie krijg ik dit: “Ja niet slecht, maar waar gaat het nu eigenlijk over? Je verhaal begint met een trucker die in de problemen komt, omdat in de boordcomputer van zijn truck, vitale informatie zit over een Mexicaans drugkartel! Dan schrijf je over, een op Monty python’s department of silly walks gebaseerd politiekorps, dat de bizarste boetes uitschrijft. En wat the hell heeft die vrouw in het midden van de woestijn daar mee te maken? Veel ideeën, maar inderdaad geen samenhangend verhaal!
  • Optie 3: Ik heb geen inspiratie maar heb zin om te schrijven, ik begin te brainstormen. Elk idee dat me te binnen schiet, is een exacte kopie van een reeds bestaande film.

Een ander groot schrijver Henry David Thoreau genaamd schreef dan weer dit:

Write while the heat is in you.

The writer who postpones the recording of his thoughts uses an iron which has cooled to burn a hole with.

Henry David Thoreau

Uiteraard, mag je een idee meteen neerschrijven! Nu moet je er enkel nog een verhaal van maken.   En daar zou wel eens meer bij kunnen komen kijken als je had verwacht.

De oplossing!?

Ik heb mezelf ingeschreven voor de Masterclass van Aaron Sorkin! Ik zal proberen mijn bevindingen hier kort en bondig te posten. Mijn bedoeling is niet de cursus klakkeloos te kopiëren, maar de zaken die voor mij leerzaam waren te delen. Ik hoop dan ook dat dit niet als plagiaat wordt beschouwd maar eerder als huldebetuiging van een zeer mooie cursus.

Kom zeker binnenkort nog eens terug voor het vervolg!

Groetjes en tot binnenkort.

One Reply to “Scenario’s schrijven introductie”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.